Rubrikbild

Videokameror för färre incidenter

Nu  är testperioden av kameror klar på gatumarksövervakningen och Parkering Malmö har beslutat att köpa in kameror av modellen Vievu PVR-LE2. Målet är att halvera antalet incidenter till 2013.;

Sedan oktober förra året har Parkring Malmös gatumarksavdelning provat att använda sig av videokameror. Syftet med kamerorna är att avskräcka den som funderar på att kränka parkeringsvakten eller tillgripa våld.

-Då jag har haft kameran har det varit betydligt lugnare och mindre diskussioner, menar Martin Sahlström, en av de parkeringsvakter som har varit med och testat kamera. Resultatet av testperioden talar sitt tydliga språk. Inga incidenter har inträffat när parkeringsvakterna har haft kamera på sig.

Endast bevismaterial sparas

Parkeringsvakterna kan sätta på och stänga av kameran genom att fälla ner linsskyddet på kameran. Inget material som spelas in kan redigeras, utan filmerna lagras som låsta filer. Bara de filer som ska användas vid en eventuell polisanmälan sparas. Allt annat material raderas.

 

Så här ser kameran ut som parkeringsvakterna på gatumark kommer att bära på sin uniform.

Halvera antalet incidenter

Målet är att halvera antalet incidenter till år 2013. En tuff målsättning med tanke på att incidenterna har fördubblats under de senaste fem åren. Idén om att använda

kameror i övervakningsarbetet kommer från England, Bromley utanför London. Där har

man använt kameror med bra resultat. Antalet rapporterade incidenter minskades med 45 procent.

Många fördelar

- Fördelen med kameran är många, menar Leo Strömberg, gatumarkschef. Antalet incidenter minskar genom att allmänheten är medveten om att den som begår brott mot en parkeringsvakt med stor sannolikhet blir identifierad och fälld. Kameran hjälper också Polisen i deras arbete genom att underlätta identifiering. Bilister som anser att de blivit felaktigt bemötta finns dokumenterade på video, så det kan även fungera åt båda hållen.

Skriv ut